Semalam adalah kenangan, hari ini adalah kenyataan, esok adalah harapan.. kita jangan selalu mengharap.. kerana mengharap tidak pasti tertunai.. tetapi kita boleh bersabar.. kerana kesabaran itu mengajar kita erti kehidupan.. nilai persahabatan diukur dengan kejujuran.. bukan kebendaan.. manusia bagaikan layang-layang, dimana sering terikat dengan sesuatu.. tidak dapat bebas dengan sempurna.. kecuali tali itu putus.. barulah ia bebas melayang.. make hay while the sunshine..

Friday, February 27, 2009

Cara-cara membuat SIMPLE PIZZA at home...

LANGKAH PERTAMA..........

Mula-mula....

1)Masukkan air sejuk ke dalam periuk adunan.

Kemudian......

2) Seterusnya,masukkan minyak zaitun ke dalam air sejuk tadi..

Oleh itu...

3) Masukkan gula pula ke dalam adunan tadi...

Seterusnya.....

4) Setelah masukkan gula..tidak lupa pula, masukkan garam ke dalam adunan..

Selepas itu...

5) Topping Pizza tidak menjadi jika tiada tepung gandum..Oleh itu, masukkan 4 cawan tepung gandum di atas campuran tadi..

Oleh itu..kita juga perlu.......

6) Setelah itu..masukkan mauripan @ yis di atas tepung gandum..

Jadi.........kita perlu.

7) Masukkan periuk yang berisi adunan tadi ke dalam mesin penguli untuk diuli..

so...kita perlu menunggu adunan itu diuli dan tunggu adunan naik selama 10 minit.

Oleh itu..adunan akan menjadi Toppping Pizza seperti gambar di bawah...


Oleh itu, LANGKAH 1 sudah pun selesai..seterusnya mari kita sama-sama lihat bahan-bahan yang diperlukan untuk diletakkan di atas topping pizza tadi..

Bahan-bahannya adalah :

1) Sosej yang telah dipotong kecil-kecil mengikut citarasa..


2) Isi ayam yang telah dicincang halus (mengikut citarasa)


3) Bawang merah yang dipotong bulat-bulat...


4) Minyak zaitun


5) Sos Tomato dan cili


6) Mozarella cheese @ keju biasa


7) Daun oregano
















Kesemua bahan-bahan adalah tertakhluk kepada individu..tambahan untuk pizza lebih sedap..letaklah :
*nenas yang dipotong dadu
*tomato dipotong bulat-bulat
*cendawan butang
*DLL...

Sos hendaklah sesuai dengan isi @ inti, jika :

Ayam sesuai dengan sos tomato
Tuna sesuai dengan sos Thousand Island

Cara membuatnya adalah LANGKAH 2 :

1) Letak minyak di atas dulang pembakar,ratakan minyak di atas dulang tersebut.


2) Oleh itu..setelah meratakan minyak zaitun tadi..letak adunan tepung tadi di atas dulang untuk di lenyek-lenyek supaya tepung tadi terisi penuh di atas dulang.



3) Selepas itu, letakkan sos tomato tadi di atas topping pizza tadi..ratakan sos tersebut supaya ke semua bahagian topping tersebut ditutup dengan sos



4) Letakkan kesemua bahan-bahan inti pizza tadi di atas topping pizza..bahan-bahan yang yang perlu diletakkan mengikut keutamaan seperti berikut :
i) Isi ayam
ii) Sosej
iii) Bawang merah
iv) Bahan yang tidak tersenarai seperti cendawan/tomato/nenas.. DLL
v) Mozarella cheese
vi) Daun oregano


Inilah campuran kesemua bahan-bahan tadi mengikut keutamaan..

5) Oleh itu, pizza ini tersedia untuk dibakar..

6) Inilah hasilnya..Simple PIZZA telah pun masak........hehehe




UPSSSSSSSSSS...sukatan untuk bahan-bahan untuk membuat topping pizza tadi saya akan update lagi yer..buku masakan saya ada dekat kampung,,terlupa nak bawa..pape pun cuba la try dulu yer..
Hmm tapi ada satu rahsia tau..sebenarnya PIZZA ini boleh dibuat kepada seseorang yang ada mesin penguli atau oven AMWAY jer tau..oven ni hanya ada dalam produk AMWAY jer..sukatan dan buku masakan semua diberi.
Kalau lah kita nak uli topping pizza itu tadi mesti penat....pape pon..

SELAMAT MENCUBA...

4 comments:

  1. erm..nmpk sdap..nak cuba mcm tak pasti jew..pape pon..wlupon lom cuba mkn ag..tp nmpk mmg sdap sngt.......................

    ReplyDelete
  2. Salam...kalau gune Oven matripac bley kew?

    ReplyDelete
  3. Dah try...sedapp.. trima kasih krn mengongsi ilmu...

    ReplyDelete
  4. utk info..saya buat pizza ni kat pejabat..saya bakar dlm microvave panasonic...bakar dlm 20 minit..jadi mcm pizza biasa jugak.. tp seperkara mau ingat kalau nak guna mikrowave.. jangan guna pirinyh metal/besi/aluminium... guna piring /acuan yang sudah ade dlm mikrowave sudah memadai... saya sapu piring dengan butter dulu sebelum letak adunan...

    ReplyDelete